Kur’an Çerçevesinde Hayat ve İmtihan
Özet
Bu makalede, dünya hayatı ve içerisinde yer alan her şeyin fani olduğuna işaret edilerek Allah’ın zatından başka her şeyin yok olacağına vurgu yapılmıştır. Dünya hayatının ebedî âleme açılan bir kapı, bir ara geçit, kısa bir bekleme ve değerlendirme alanı olduğuna temas edilen makalede, insanın yokluk âleminden varlık âlemine gelişinin, yaratılışı, görme, sezme, duyma gibi özelliklerle donatılması hikmetinin, sorumluluk kanunu ve imtihan gerçeği ile ifade edilmiş olduğuna değinilmiştir.
İnsanın, iradesi, düşüncesi, muhakemesi, tasavvurları, duyguları, davranışları, yaptıkları ve yapamadıkları, diğer insanlara ve canlılara karşı muamelesi ile sınav alanına ve kapsamına girdiğine vurgu yapılan çalışmada, hayatın ve ölümün yaratılma sebebinin de imtihanla bağlantılı olduğu açıklanmıştır. Doğumla ölüm arasında insana emanet olarak verilen hayatın, bakî olan âhiret için bir hazırlık teşkil ettiğini bilmenin, imtihanın başarıya ulaşması için en önemli amil olduğuna işaret edilmiştir.
Çalışmada, imtihan kavramının, içerdiği anlam gereği, planlı çalışmayı, özveriyi, sabrı ve metaneti gerektirdiği üzerinde durulmuş, hem bu dünyada hem âhirette zorlu imtihanlara tabi tutulacağına yakînen inanan mü’minin, fizikî açıdan, fikren ve kalben bütün gücünü sarf ederek kendisini başarıya odaklamak zorunda olduğuna temas edilmiştir. Makalede, evrende, Müslümanların karşılaştığı olumsuzlukların, baskı ve zulümlerin, söz konusu imtihanın bir parçası olduğunu kabul etmekle birlikte, böyle bir perdenin arkasına sığınarak çaresizliğe, ümitsizliğe ve gevşekliğe düşülmesinin isabetli olmayacağına da vurgu yapılmıştır.
Koleksiyonlar
- Makale [92796]