PANKREATİK ADENOKANSERDE SİRKÜLASYONDAKİ PROİNFLAMATUAR SİTOKİN DÜZEYLERİNİN KLİNİK ÖNEMİ
Tarih
2015Yazar
Ünsal, Mustafa Gökhan
KARABULUT, MEHMET
KARABULUT, SENEM
Alış, Halil
BİLGİN DOĞRU, Elif
GÜVELİ, Murat Emin
Bilgin, Elif
Aydoğan, Fatma
USUL AFŞAR, ÇİĞDEM
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç:Tümör nekroz faktör alfa(TNF-α) ve interlökin 1 beta (IL-1β) pankreatik adenokanser (PA) oluşumunda anahtar rol oynamaktadır. Bu çalışmada PA’lı hastalarda bu moleküllerin serum düzeylerinin klinik önemini belirlemeyi amaçladık.
Gereç ve yöntem:Çalışmamıza patolojik olarak konfirme edilen PA tanılı 33 hasta ile yaş-cinsiyet olarak eşleştirilmiş 30 sağlıklı kontrol alındı. Serum proinflamatuar sitokin düzeyleri, ELISA yöntemiyle değerlendirildi.
Bulgular:Ortanca tanı yaşı 59 (aralık, 32-84) olarak saptandı. Cerrahi girişim uygulanan %27 hastanın; %15’ine pankreatikoduodenektomi operasyonu ve %12’sine palyatif cerrahi uygulandı. Serum proinflamatuar sitokin düzeyleri, hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (her iki belirteç için; p<0,001). Ayrıca, sarılığı, büyük tümörü, metastatik hastalığı veya karaciğer metastazı olan hastalarda IL-1β düzeyi yüksek olarak tespit edildi (sırasıyla, p=0,008, p=0,002, p=0,008 ve p=0,03). Ancak, PA’lı hastalarda serum proinflamatuar sitokin düzeyleri ile prognoz arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Sonuçlar:Serum proinflamatuar sitokin düzeylerinin PA’lı hastalarda tanısal değeri bulunmaktadır ancak prognostik önemi saptanamamıştır.
Anahtar kelimeler:Pankreatik adenokarsinom; TNF-α; IL-1β;tanı
Koleksiyonlar
- Makale [92796]