• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of carnosine treatment on prooxidant-antioxidant balance in liver, heart and brain tissues of male aged rats

Tarih
2010
Yazar
Kucukgergin, C.
Kocak-Toker, N.
Aydın, Abdurrahman Fatih
Ozdemirler-Erata, G.
Uysal, M.
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Carnosine (beta-alanyl-l-histidine) is a dipeptide with antioxidant properties. Oxidative damage by free radicals is one of the mechanisms underlying the aging process. This study was done to investigate the effects of carnosine treatment on lipid peroxidation and antioxidant status of liver, heart, brain in male young and aged rats. At the initiation of study, young and aged rats were 5 and 22 months old, respectively. Carnosine (250 mg/kg, daily, i.p.) was administered for 1 month to rats. At the end of this period, malondialdehyde (MDA) and diene conjugate (DC) and protein carbonyl (PC) levels, glutathione (GSH), vitamin E and vitamin C levels and Cu,Zn-superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) and glutathione transferase (GST) activities were determined in tissues of carnosine-treated young and old rats. Liver and heart, but not brain MDA and DC levels increased significantly in aged rats as compared to young rats. Liver PC levels were also significantly elevated. Significant decreases in GSH and vitamin C levels and SOD activities were detected in liver of aged rats, but vitamin E levels and GSH-Px and GST activities remained unchanged. Non-enzymatic and enzymatic antioxidants did not change in heart and brain of aged rats. Carnosine treatment decreased high MDA, DC and PC levels and caused significant increases in vitamin E level and SOD activity in the liver of aged rats. There were no changes in non-enzymatic and enzymatic antioxidants in the heart and brain of carnosine-treated aged rats. In conclusion, carnosine treatment was found to be useful in the decrease of age-related oxidative stress in the liver.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/109465
https://doi.org/10.1007/s10522-009-9232-4
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV